FR / NL

Ars et Lignum - Wie is Ars et Lignum

Het meubelatelier 'Ars et Lignum' (Kunst en Hout) werd in 2006 door Timur Onay opgericht.
Het bevindt zich in Picardisch Wallonië, meer bepaald in het hart van de breigoedstad Leuze-en-Hainaut, tussen Ath en Doornik.

Van jongs af aan was Timur geboeid door het werken met materiaal, vooral met hout. Na een opleiding in het algemeen vormend onderwijs, kiest hij dan ook voor een richting die naar een ambachtelijk en kunstzinnig beroep leidt.
Hij schrijft zich in aan het Institut Saint-Luc in Doornik, dat vooral bekend is omwille van de afdeling 'Ebenisterie' of fijne schrijnwerkerij.
Timur vervolmaakt zijn kennis van de verschillende houtsoorten en hun gebruik, en stapt dan over naar het maken en restaureren van meubelen volgens de zuiverste traditie.
Daarbij maakt hij zich de klassieke technieken eigen van het technisch tekenen, het assembleren, het afwerken, het aanbrengen van versieringen enzovoort.


Ars et Lignum - Foto van Timur Onay  Ars et Lignum - Mazarinbureau in Boulle-marqueterie

De passie van Timur voor hout en voor meubelen blijft onverminderd groeien.
Hij sluit zijn opleiding in 2004 af met het maken van een 'meesterstuk', namelijk een kopie van een Mazarinbureau in Boulle-marqueterie.
Het originele meubel bevindt zich in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs.
Het uitvoeren van het werk alleen al vereist dat hij alle aangeleerde technieken in de praktijk brengt. Om de uitdaging tot een goed einde te brengen moet hij ook heel wat nieuwe technieken aanwenden, zoals Boulle-marqueterie, hout en metaal samen verwerken, houtsnijden, houtdraaien, aanbrengen van bladgoud, graveren en dergelijke.
Vroeger werden die taken door verschillende personen uitgevoerd. Timur heeft al die taken alleen willen uitvoeren.
Dat titanenwerk, dat daarom onafgewerkt bleef, werd beloond met de prijs van de Jury omwille van de kwaliteit van de reproductie en het uitgevoerde werk en voor zijn doorzettingsvermogen.


Na zijn opleiding in Doornik kan Timur vlug overstappen naar het actieve leven.
Hij werkt in verschillende soorten ateliers, ontdekt het hedendaagse meubel en leert werken met moderne materialen en technieken, zoals mdf, houten lamellen of de moderne afwerking met het spuitpistool.

Ars et Lignum - logo

Als hij na enige tijd in die ateliers de moderne houtbewerking onder de knie heeft gekregen, wenst Timur zijn horizon te verruimen en zich verder te ontplooien.
Hij beslist om op eigen benen te staan en richt zijn eigen firma op: Ars et Lignum.

Vandaag is Timur ebenist, restaurateur en inrichter/ontwerper.
Hij heeft een algemeen erkend meesterschap opgebouwd en bezit een kennis van materialen en technieken die alle periodes bestrijkt.
Zijn respectvolle omgang met conserveringstechnieken staat borg voor de kwaliteit van de uitvoeringen.
Dankzij zijn professionele ervaring kan hij de meest diverse materialen bewerken, gaande van edele houtsoorten tot moderne materialen. Hij werkt alleen, zij het met de hulp van een leerjongen.
Voor meer omvangrijke opdrachten werkt hij samen met andere zelfstandige collega's.

Tijdens zijn parcours heeft hij zich alle aspecten van de houtkunst eigen gemaakt, zodat hij u vandaag een ruim gamma diensten kan aanbieden.
U kunt daarover meer lezen in de verschillende rubrieken van deze site.
Daarin kunt u de drie aspecten ontdekken van zijn passie voor hout, namelijk meubels restaureren, meubels ontwerpen en maken en binnenhoutwerk.

Ars et Lignum - Photo atelier travail du bois Ars et Lignum - Photo atelier travail du bois Ars et Lignum - Photo atelier travail du bois